Przepisy

Chałka szabatowa „challah”

Składniki

Wykonanie

Przesypać mąkę przez sito do miski, posypać boki miski solą, do środka maki wkruszyć drożdże.
Rozpuścić cukier w wodzie i dodać do drożdży.
Ostrożnie wymieszać środek (mąka, drożdże i wodę z cukrem) odstawić na 10 minut.
Potem dodać 2 jajka i wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Przykryć miskę tkaniną i zostawić z dala od przeciągów na 2 godziny, aby ciasto urosło. Powinno zwiększyć się dwukrotnie.
Uformować chałkę - z całej porcji wychodzą 2 duże chałki.
Położyć na blasze natłuszczonej olejem (zamiast oleju można użyć papieru do pieczenia).
Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni ok 30 minut.

Pascha Wielkanocna

Składniki

Można dodać również wg uznania:

Przygotowanie

Masło, jajka i ser wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
Podgrzać śmietankę, ale nie zagotować, ubić żółtka z połową cukru pudru.
Ubite żółtka sparzyć gorącą śmietanką cały czas ubijając.
Miękkie masło ubić z połową cukru pudru, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem.
Dodawać powoli ubite jajka.
Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę.
Dodać smażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki (wcześniej można je zalać alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć).
Wszystko delikatnie wymieszać.
Ustawić duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce.
Sito wyścielić podwójnie złożoną gazą lub ściereczką.
Wyłożyć do niego masę serową, zawinąć wystające brzegi materiału na wierzch.
Przykryć talerzykiem i obciążyć.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę i udekorować.